Széf megfelelő elhelyezése

Biztonságtechnikai szempontból a páncélszekrény helyének kiválasztása sarkallatos pont. Megfelelő elhelyezéssel és rögzítéssel egy közepes minőségű szekrény is komoly biztonsági tényező lehet. A jó elhelyezésnek nem csak abban van szerepe, hogy illetéktelenek nehezen találhassák meg a szekrényünket. Egy szűk helyen lévő szekrényhez nehéz hozzáférni, így a fizikai erővel történő feltörést is nagyban megnehezíti, vagy akár ellehetetleníti.

Ha bizonytalan, kérjen tanácsot biztonságtechnikai szakembertől.

Vállalkozásunk 30 éve foglalkozik páncélszekrényekkel. Az évek során megszerzett tapasztalattal szívesen segítünk széf megfelelő elhelyezésében. Amennyiben nagyobb súlyú széfet vásárolt, épületstatikus véleményét is érdemes kikérni. Páncélszekrény vásárlással kapcslatban forduljon bizalommal forgalmazó partnerünkhöz.

Milyen módon esnek áldozatul páncélszekrények rablásnak?

Alapvetően három kedvezőtlen dolog történhet egy páncélszekrénnyel, ha megpróbálják annak tartalmát megszerezni. Ezek közül mindegyik jó eséllyel kivédhető, ha jó minőségű szekrényt választunk, ideális helyre tesszük és megfelelően rögzítjük.

Egyben elviszik az egészet (leggyakoribb)

Okai: Gyenge minőségű rögzítés, vagy egyáltalán nincs rögzítve. A tulajdonos túlbecsüli annak súlyát, méreteit. Ő hozzá nem értőként nem tudja megmozdítani, ezért úgy gondolja, az ellophatatlan. 300kg körüli széfet két nehéz tárgyak mozgatásában gyakorlott ember képes mozgatni, főleg ha nem kell a lakás épségére vigyázni.

Felfeszítik, szétvágják és így szerzik meg a tartalmát

Általában a hozzá nem értők próbálkoznak ezzel több-kevesebb sikerrel. Előfordul, hogy levágják a külső zsanérokat teljesen értelmetlenül. .Gyengébb minőségű széfeket lehet ilyen módon feltörni, de ha elég idő áll rendelkezésre, akkor komolyabbal is megtörténhet. Könnyen védekezhetünk ellene megfelelő riasztórendszerrel és széf elhelyezéssel. Egy súlyos széfet szűk helyen lehetetlenség így kinyitni.

Zártörés fúrással vagy más módszerrel (legritkább)

Barkácsáruházas széfeket még lehet ezzel a módszerrel nyitni, de komoly széfek esetében nagyon ritkán fordul elő. Szakértelem, komoly szerszámok és a széf pontos ismerete szükséges hozzá. Aki ért hozzá, nem fog betörősdit játszani, mert sokkal többet tud megkeresni a tudásával.

páncélszekrény feltörés
pancelszekreny feltores modja

Széf megfelelő helyét több dolog befolyásolja

Páncélszekrény szállítás előtt fontos, hogy kiválassza a legidelálisabb helyet szekrényének. Ilyenkor több szempontot kell mérlegelni:

 • Láthatóság: Nem ajánlott úgy elhelyezni a széfünket, hogy idegen látogatók láthassák. Következtethetnek arra, hogy nagyobb értéket tartunk otthon. Emellett az sem szerencsés, ha idegenek felismerhetik, hogy milyen típusunk van, mivel ez alapján fel lehet készülni annak lehetséges nyitási módjaival.
  Egy antik páncélszekrényt sokszor jól látható helyre tesznek, mert ezek dekoratív célt szolgálnak, biztonságtechnikailag viszont már nem felelnek meg a modern kor követelményeinek.
 • Rögzíthetőség: Páncélszekrényt rögzíteni mindenképp ajánlott, súlytól függetlenül! Az épület jellemzőit figyelembe véve csak megfelelő vastagságú és szilárdságú beton aljzathoz lehet rögzíteni. Törekedni kell arra, hogy a beton és a szekrény között minél kevesebb réteg legyen. Itt biztosra kell tudni, hogy a betonban nem futnak kábelcsatornák, vízcsövek, lefolyó. Ezek megfúrása hatalmas problémával jár. Ha nincs megfelelő betonaljzat, mint például régi bérházakban, akkor betonozni kell. Magas szekrények esetén mindenképp célszerű falhoz is rögzíteni, itt a 10cm-es válaszfal sokszor nem megfelelő.
 • Épület teherbírása-páncélszekrény súlya: nehezebb páncélszekrény szállításánál már figyelembe kell venni az épület teherbírását, még beton aljzat esetén is. Egy tonnás szekrény könnyen elroppanthatja az aljzatot, ha alatta szigetelés van, és az nem lépésálló XPS. Ez főleg padlófűtés esetén tud nagy gondot okozni. Teherelosztó lemez sem megoldás a problémára, mivel alapvetően a legtöbb páncélszekrény alja teli, így ez akkor lehet megoldás, ha a szekrény alapterületénél jóval nagyobb lemez, és a vastagsága is megfelelő.

Nem túl ideális páncélszekrény elhelyezésére

Elsősorban normál lakossági páncélszekrényekre gondolunk itt. Tonna feletti, kereskedelmi szekrényekre más elvek vonatkoznak.

Pár száz kilós szekrényt két ember viszonylag könnyen mozgat, így ahelyett, hogy a feltörésével vessződnének, egyben elviszik az egészet. Olyan helyeket kerüljük, amik könnyen elérhetőek a bejárattól, esetleg autóval közel lehet hozzájuk megállni.

Páncélszekrény elhelyezésre nem ajánlott helyek:

 • garázs
 • bejárathoz közel eső tároló és gépészeti helységek
 • gardróbszekrények alja rögzítés nélkül.

Ideális helyek páncélszekrény elhelyezésére

Az alábbi helyek megnehezítik a páncélszekrény feltörését, vagy elvitelét, de rögzítéssel együtt érdemes velük tervezni.

Minél távolabb van a szekrény a bejárattól, annál nehebb megtalálni. Illetve lebukás esetén a menekülés is nehezebb. Ezeket figyelembe véve nem biztos, hogy a behatoló megkockáztatja a feltöréssel járó lebukást. Minél szűkebb egy hely, annál nehezebb hozzáférni a szekrényhez, így pl. feszítővassal sem lehet megfelelő erőt kifejteni.

Páncélszekrény elhelyezésére ajánlott:

 • Lépcső alatti szűk hely
 • padlás, pince
 • gardróbszoba.