Nehéz bútorok költöztetése

Általában a legtöbb költöztetés során találkozunk nehéz bútorokkal háztartási gépekkel. Ezek lehetnek tömörfa antik bútorok, designer darabok, vagy nagyobb méretű mosógépek.

Nehéz bútorok költöztetése összetett feladat, megfelelő gyakorlatot és eszközöket kíván. Amennyiben nem vagyunk gyakorlottak a nehéz dolgok emelésében, hívjunk szakembert!

Néhány ok, amiért érdemes minket megbízni nehéz bútorának költöztetésével:

Munkatársaink állandóak, több éve összeszokott csapatot alkotnak.

Több évtizede folyamatosan működő magyar vállalkozás vagyunk.

Teljeskörű rakománybiztosítással rendelkezünk

Nehéz bútor költöztetés – Antik és modern design bútorok

Túlsúlyos bútorok általában tömör fából készült antik darabok, melyeket nem lehet szétszerelni. Az esetek többségében a nehézséget főként a házon belüli mozgatás jelenti, főleg, ha szintek között lépcsőn kell mozgatni. Ilyenkor több ember összehangolt munkájára és speciális felszerelésre van szükség. Komoly hangsúlyt fektetük a szállítandó tárgyak védőcsomagolására, élvédőkkel, valamint a lakás állagának megóvására.

Antik bútorok mellett nehéz tárgyak szállítása során egyre gyakrabban találkozunk modern designer darabokkal. Ilyen tárgyak lehetnek például egy darab tömbből készült kő tárgyakat, vagy nem szétszerelhető üvegasztalok.

Hogyan emeljünk, cipeljünk nehéz bútorokat

Nehéz bútorok emelése során fontos megfelelő technikát használni, hogy minimalizáljuk a sérülés vagy a hosszú távú egészségügyi problémák kockázatát. A következő tanácsokat megfogadva, csökkenthetjük a sérülés kockázatát.

 1. Alapos felkészülés: Mielőtt belekezdünk, gondoljuk át, hogy mire van szükségünk az adott feladathoz: szükséged van-e plusz emberi segítségre vagy eszközökre (pl. gurulós kocsi, heveder stb.).
 2. Megfelelő felszerelés: Viseljen megfelelő ruházatot és lábbelit. Nehéz bútorok költöztetését mindenképp zárt cipőben végezzük, lehetőség szerint munkavédelmiben.
 3. A megfelelő technika: Ügyeljünk arra, hogy a nehéz tárgyat közel hozzuk a testhez. Lehetőleg egyenes háttal végezzük az emelést.  A térdet és a csípőt használjuk, ne a derekunkat. A súly közvetlenül a testünk előtt legyen.
 4. Segédeszközök használata: Ha lehetséges, használjunk segédeszközöket, így jelentősen csökkenthetjük testünk terhelését. Segédeszköz lehet pl. molnárkocsi, heveder vagy akár egy talicska is.
 5. Munkafolyamat tervezése: Nagyobb volumenű munka esetén tervezzük meg a munkafolyamatot. Minimalizáljuk a gyakori emeléseket és a távhordást. Tartsunk szünetet, amikor csak szükséges
 6. Pihenés és szünetek: Ne felejtsünk el szüneteket tartani, ha huzamosabb ideig cipelünk nehéz tárgyat.. Az időnkénti pihenés lehetőséget ad a testnek a regenerálódásra.
 7. Segítség kérés: Nehéz bútorok költöztetése veszélyes lehet, lehetőség szerint kérjünk segítséget egy másik embertől. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hívjunk szakembert
 8. Edzés: A rendszeres testmozgás és erősítő gyakorlatok ozzászoktatják és megerősítik testünket a fizikai munkához, így csökkenthetjük a sérülések kockázatát.
 9. Figyeljük a testünk jelzéseit: Amennyiben fájdalmat vagy húzódó érzést tapasztalunk, azonnak szüneteltessük a munkát és tartsunk szünetet. Ha a fájdalom nem enyhül, semmiképp ne folytassuk!
 10. Légzés kontroll: Emelés és cipekedés közben egyenletesen mélyeket lélegezzünk Ez segíthet stabilizálni a testet.
 11. Saját korlátaink ismerete: Ne próbáljuk olyat súlyokat emelni, ami meghaladja a képességeinket. Ha többen végezzük a munkát, legyünk tisztában a segítőnk korlátaival is!

Nehéz bútorok költöztetéséhez használható eszközök:

Nehéz berendezési tárgyak, költöztetése sokszor elképzelhetetlen különféle eszközök nélkül. Amennyiben profi költöztetőt hívunk, nekik rendelkezniük kell ezekkel az eszközökkel. Amennyiben magunk szeretnénk megoldani, mi is beszerezhezjük az alábbi eszközöket, de bizonyos esetben jobban megéri szakembert hívni, mint beruházni egy drágább, jó minőségű felszerelésbe.

Bútorszállító heveder vagy gurtni:

A bútorszállító heveder vagy gurtni egy speciális heveder, amelyet szakszerűen megkötve fél vállra téve emelhetünk nagyobb súlyú tárgyakat jóval kevesebb erőkifejtéssel.  A bútorszállító hevederek általában erős textil anyagból vagy műanyagból készülnek, és hurok vagy csat segítségével lehet őket rögzíteni és feszíteni a bútorok méretétől függően.

A bútorszállító hevederek használatának előnyei közé tartozik a következők:

Biztonság: A hevederek segítségével a bútorok súlya a testünkön van, így kézben való cipeléshez képest minimalizálható a balesetek és sérülések kockázata a szállítás során.

Stabilitás: A gurtni segítségével a bútorok stabilan tarthatók a helyükön, karjainkkal főleg egyensúlyt tartjuk.

Percízebb munkavégzés: A megfelelően használt bútorszállító hevederek csökkenthetik a bútorok sérülését és károsodását a szállítás során.

Fontos azonban megfelelően használni és rögzíteni ezeket a hevedereket, hogy biztosítsuk a bútorok biztonságos szállítását. Emellett a nehéz bútorok költöztetéséhez megfelelően széles, erős és minőségi bútorszállító hevedert használjunk.

Molnárkocsi:

A „molnárkocsi” egy olyan jármű, amelyet a bútorok, háztartási gépek, dobozok és más nehéz bútorok költöztetésére használnak. Ezek a kocsik többféle kivitelben készülhetnek, elsődleges céljuk a bútorok biztonságos és hatékony szállítása a teherautótól a vásárló vagy az ügyfél lakásáig vagy irodájáig.

A molnárkocsik gyakran rendelkeznek speciális tervezési elemekkel, amelyek segítik a bútorok biztonságos rögzítését és szállítását. Ilyen elemek lehetnek például rögzítő hevederek, párnázott részek, vagy lépcsőnjárásra kialakított kerekek.

A molnárkocsik kocsik különböző méretűek lehetnek, hogy alkalmazkodjanak különböző méretű és típusú bútorokhoz. Létezik belőle hűtő szállításra tervezett kivitel is, amivel akár 350kg-os súlyt is mozgathatunk lépcsőn.

Ezek a járművek fontos szerepet játszanak a bútoripar és a fogyasztók közötti kapcsolatban, segítve a vásárlókat abban, hogy bútorokat szállítsanak biztonságosan és egyszerűen otthonaikba vagy irodáikba.

Bútorszállító kocsi vagy kutya:

A „traszportkocsi” vagy „kutya” olyan eszköz, amelyet áruk, bútorok vagy más terhek szállítására, mozgatására használnak. Ezek a különböző méretűek és teherbírásúak lehetnek. Közös bennük, hogy általában fa lapra van felerősítve 4db kerék, amelyek minden irányba fordulnak. A lap felső része csúszásgátlóval, vagy filccel van bevonva, attól függően, hogy mire használjuk.

Görgők és más szállítótalpak:

Egyszerűbb szerkezetek, elsősorban helyben mozgatásra, áthelyezésre vannak kitalálva. Működési elvük, hogy megdöntjük a bútort valamelyik irányba, majd alá rakjuk a görgőket, általában 4 darabot. Ezek a nagyobb távolságot, vagy rossz talajt nem bírják.

A nehéz bútorok költöztetése során történő sérülések elkerülése érdekében nagyon fontos a megfelelő technika betartása és az odafigyelés. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, hívjunk nehéz tárgyak szállításával foglalkozó szakembert. Biztos, hogy olcsóbban fogjuk megúszni, mint a sérüléssel járó akár több hónapos kiesésünk a munkából.